top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraIvana Kudrnová

Ríša Kyclt a jeho příběh

Aktualizováno: 19. 7. 2021

Příběh Ríši a jeho podporující rodiny


Ríša je mladý, vtipný a charismatický muž ve věku 35 let s handicapem, který se jen tak nevzdává. Je nedílnou součástí našeho týmu a díky němu vše začalo.


Do svých 24 let byl zdravým klukem, sportovcem. Miloval fotbal, florbal, závodně, plaval. Prožíval to, co každý mladý člověk – radosti, starosti, první lásky, maturitu na Obchodní akademii.


Když ho srazil opilý řidič, Ríšovi i celé jeho rodině se ve vteřině změnil celý další život.


Měl velmi těžká zranění, upadl do kómatu. Prognóza, nebyla příznivá – buď se probudí a bude z něho ležák, nebo se neprobudí vůbec.


Ríša je ale bojovník, probudil se a hned se pustil do zotavování.


Velkou roli hrála jeho silná maminka Táňa, která se nechtěla vzdát a přijmout fakt, že její syn už nikdy nevstane. Pustili se společně každodenního cvičení (logopedie, jemná motorika, fyzioterapie, atd.). V tu dobu se Táňa ještě starala o těžce nemocného manžela, který bohužel své nemoci následně podlehl.


Nic velkého nevzniklo bez nadšení ...

Ríša má špatnou koordinaci těla, s dopomocí ujde krátkou vzdálenost. Pohyb mu zajišťuje invalidní vozík. Trápí ho krátkodobá paměť a špatně mluví. Přesto se nevzdává a stále svůj život, díky podpoře rodiny a přátel, vylepšuje.


V Jedličkově ústavu vystudoval ještě praktickou školu (šití, keramiku, práci se dřevem, vaření, zvládnutí domácnosti).


Věnuje se sportu – plave, hraje Boccia, za Jedličkův ústav jezdí na atletické závody (vrh koulí, hod kuželkou a diskem), jezdí na speciálně upraveném kole. Pyšní se již bohatou sbírkou ocenění za své sportovní úspěchy.


Inspirace


Jak se staví k životu ?


Je rád za každý den a snaží se být výborným sportovcem a motivuje svou chutí do života ostatní lidi kolem sebe.


63 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page